Primaria Lipovat

Comuna Noastra,Lipovat

  Din documentatia existenta,pe baza de cercetari,asezarea Lipovat - cu denumirea actuala - isi are izvoarele incepand cu secolul al XV-lea (dupa lupta de la Crasna in vremea lui Bogdan al II-lea turcii fiind infranti s-au retras pe valea Lipovatului).

 

  Denumirea comunei Lipovat vine din slava veche, de la cuvantul "Lipa" in traducere "Tei"( in codrii care inconjurau satul Lipovat a predominat esenta de tei) urmat de un diminutiv, ceea ce ar corespunde in vorbirea curenta "Valea Teiusului".

 

  Inainte de 1944 pe teritoriul comunei Lipovat a existat o singura mosie compusa din: 400 falcii = 600 ha -teren agricol si 4800 falcii= 7200 ha. -padure. Aceasta propietate a apartinut unei familii de greci, veniti in timpul domniilor fanariote si care au fost expropietariati in 1922 datorita faptului ca la data aparitiei legii erau absenteisti.

 

  Pe teritoriul comunei Lipovat dupa legea din 1922 au ramas propietati(rezerve) de sub 50 ha si anume: in satul Lipovat -18 ha si in Fundul Vaii circa 25 ha.

 

  In ceea ce priveste monumentele istorice,pe raza comunei Lipovat exista o biserica contruita din barne de stejar,frumos ornamentate.Din documentele existente reiese ca biserica dateaza din sec XVIII-lea.Alaturi de acest monument istoric este construita o alta biserica cu temelie de piatra si ziduri de caramida, inceputa in 1857 si terminata in 1864.

  Datorita conditiilor grele de viata populatia satului Lipovat a participat la rascoala din 1907.

 

 

 

 

Linkuri utile :

 

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, www.maap.ro

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, www.dadris.ro

Agentia Domeniilor Statului (ADS), www.domeniilestatului.ro

 


Primaria Lipovat